ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια: 7 μήνες, 90 ώρες (Οκτώβριος – Απρίλιος)

Μέρα: Παρασκευή. Οι συναντήσεις των εξωτερικών λήψεων θα γίνονται εκτός της μέρας μαθήματος και θα ανακοινωθούν όταν οριστικοποιηθεί το πολιτικό ημερολόγιο.

Ώρες μαθημάτων: 18:00 – 21:00

Έναρξη: Παρασκευή 25 Οκτωβρίου

Κόστος: 800€+ΦΠΑ. Με την εγγραφή καταβάλλονται 250€+ΦΠΑ και το υπόλοιπο σε 5 μηνιαίες δόσεις των 110€+ΦΠΑ από Νοέμβριο έως και Μάρτιο.

Κόστος με βιβλία: 875€+ΦΠΑ. Με την εγγραφή καταβάλλονται 325€+ΦΠΑ (ποσό εγγραφής + κόστος βιβλίων) και το υπόλοιπο σε 5 μηνιαίες δόσεις των 110€+ΦΠΑ από Νοέμβριο έως και Μάρτιο.

Τα δίδακτρα εξοφλούνται στο 1ο μάθημα του μήνα. Παρέχεται 15% έκπτωση με την εξόφληση όλου του ποσού και 10% έκπτωση σε άνεργους και φοιτητές.

Κατά την παράλληλη φοίτηση των Commercial & Advertising και  Photojournalism & News Photography by SOOC παρέχεται έκπτωση των 150€ στο συνολικό κόστος. Οι εκπτώσεις δε συνδυάζονται.

Εισηγητές: Μενέλαος Μυρίλλας, Νίκος Παλαιολόγος, Νίκος Λυμπερτάς

Αυτό το μονοετές πρόγραμμα εκπαίδευσης φωτορεπόρτερ έχει σχεδιαστεί για να εξοπλίσει τους σπουδαστές με όλο το φάσμα δεξιοτήτων που θα χρειαστούν για να εργαστούν επιτυχημένα στο ρευστό πεδίο των ΜΜΕ. Τα μαθήματα διδάσκουν οι φωτορεπόρτερ του κορυφαίου ελληνικού πρακτορείου SOOC, οι οποίοι συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους επαγγελματίες του χώρου.

Οι σπουδαστές του προγράμματος έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν υπό πραγματικές συνθήκες ρεπορτάζ: έχουν μοναδική πρόσβαση στις συνεδριάσεις ολομέλειας της Βουλής, ενώ καλύπτουν φωτογραφικά σημαντικές πολιτικές εκδηλώσεις και γεγονότα της επικαιρότητας. Ταυτόχρονα, η θεωρητική διδασκαλία εστιάζει στις σύγχρονες προσεγγίσεις της οπτικής δημοσιογραφίας, την κριτική σκέψη, την έρευνα, τις στρατηγικές αφήγησης, το editing των εικόνων, τη σύνταξη κατάλληλου κειμένου και λεζάντας, αλλά και τον κοινωνικό ρόλο της φωτογραφίας. Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, κάθε σπουδαστής έχει τα απαραίτητα θεμέλια για να εργαστεί στο ρεπορτάζ ή τη φωτογραφία-ντοκουμέντο αλλά και ένα δυνατό πορτφόλιο για να εκκινήσει την καριέρα του.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 25 μαθήματα συνολικής διάρκειας 90 ωρών. Τα μαθήματα διεξάγονται κάθε Παρασκευή απόγευμα στη σχολή, εκτός από τις εξωτερικές λήψεις, των οποίων οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αφού οριστικοποιηθεί το πολιτικό ημερολόγιο. Για την εγγραφή απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσίαση ενδεικτικής δουλειάς του ενδιαφερόμενου.

 

Οι διδακτικές ενότητες αναπτύσσονται ως εξής:

NEWS PHOTOGRAPHY

Διδάσκουν οι Μενέλαος Μυρίλλας & Νίκος Παλαιολόγος

Στο μάθημα επικεντρώνεται στο πολιτικό φωτορεπορτάζ, μέσα από την κάλυψη συνεδριάσεων της Βουλής, συνεντεύξεων τύπου, πολιτικών εκστρατειών και διαδηλώσεων. Οι σπουδαστές θα μάθουν να αξιολογούν τις φωτογραφίες τους και να τις ανεβάζουν έγκαιρα στην πλατφόρμα του πρακτορείου ενώ έμφαση θα δοθεί στο editing, στην προσθήκη της κατάλληλης λεζάντας που συνοδεύει την φωτογραφία αλλά και στις λέξεις κλειδιά για την εύκολη ανεύρεσή της στις φωτογραφικές βάσεις. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον απεσταλμένο του SOOC στις Βρυξέλλες Άρη Οικονόμου ώστε να μάθουν τους τρόπους εργασίας στα round table και τις συναντήσεις κορυφής σε διεθνές επίπεδο, αλλά και τις απαιτήσεις του ρεπορτάζ στο εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα.

BREAKING NEWS

Διδάσκουν οι Μενέλαος Μυρίλλας, Νίκος Παλαιολόγος & Νίκος Λυμπερτάς

Στην εποχή της ψηφιακής δημοσιογραφίας, όπου οι έκτακτες ειδήσεις έχουν άμεσες προθεσμίες, οι φωτορεπόρτερ καλούνται να είναι έγκαιρα στο τόπο των συμβάντων και να ανεβάσουν γρήγορα τις εικόνες τους στο διαδίκτυο, για γεγονότα που έχουν λάβει χώρα πολύ πρόσφατα ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο μάθημα θα συζητηθούν οι τρόποι κάλυψης μιας έκτακτης ιστορίας ειδήσεων, φυσικής καταστροφής, ανθρωπιστικής κρίσης, απρόβλεπτων  πολιτικών εξελίξεων κ.α. αλλά και πώς οι εικόνες ενός ρεπόρτερ μπορούν να ξεχωρίσουν από τον έντονο ανταγωνισμό όταν πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης καλύπτουν το ίδιο θέμα.

SOCIAL ISSUES

Διδάσκουν οι Μενέλαος Μυρίλλας & Νίκος Παλαιολόγος

Πώς η φωτογραφία μπορεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό απέναντι στα συνεχιζόμενα κοινωνικά ζητήματα, ώστε να αναγνωρίσει την κατάσταση ως πρόβλημα? Οι σπουδαστές θα διδαχτούν την πρακτική και εννοιολογική προσέγγιση της θεματολογίας, ενώ θα εξερευνήσουν  το ρόλο του φωτορεπορτάζ ως προς την προώθηση κοινωνικών αλλαγών. Μεταναστευτικό, προσφυγικό, οικονομική κρίση και φτώχεια, είναι κάποια από τα βασικά θέματα που θα αναλυθούν.

DAILY LIFE

Διδάσκει o Νίκος Λυμπερτάς

Από θρησκευτικές εκδηλώσεις και έθιμα μέχρι πολιτιστικά δρώμενα και στιγμιότυπα της ρουτίνας των ανθρώπων, στο μάθημα αναλύονται φωτογραφικές προσεγγίσεις για όλες τις προεκτάσεις της κοινωνικής ζωής και της καθημερινότητας.  Ο Νίκος Λυμπερτάς θα καθοδηγήσει και θα συμβουλέψει τους μαθητές στο πώς να πλησιάζουν το θέμα τους και να συλλαμβάνουν ειλικρινείς στιγμές από δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

FEATURE STORIES

Διδάσκει o Νίκος Παλαιολόγος

Η συγκεκριμένη μορφή φωτογραφίας ντοκιμαντέρ αντλεί την έμπνευσή της από κάποιο γεγονός ή είδηση, με στόχο να αγγίξει το κοινό μέσω της φωτογραφικής αφήγησης. Οι σπουδαστές θα κληθούν να ολοκληρώσουν ένα φωτογραφικό project, ακριβώς όπως θα έκαναν για ένα έντυπο ή on line μέσο.  Θα έρθουν σε επαφή με ανθρώπους και καταστάσεις και θα αναπτύξουν τη θεματολογία τους εξισορροπώντας τις καλλιτεχνικές ανάγκες με τις απαιτήσεις μιας ανάθεσης. Επίσης θα συζητηθούν θέματα σχετικά με το editing των εικόνων προς τη δημιουργία ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου φωτογραφικού έργου αλλά και συμβουλές ανάδειξης της δουλειάς σε πλατφόρμες και περιοδικά.

X