Γιώργος Μαυρομιχάλης

Η φοίτηση στο Όραμα είναι μια εξαιρετικά πλούσια φωτογραφική εμπειρία, την οποία θεωρώ πολύ σημαντική στην πορεία εξερεύνησης της φωτογραφικής τέχνης.
Τα μαθήματα που γίνονται από «μαχόμενους» στο είδος τους αλλά και εξαιρετικούς στη διδασκαλία φωτογράφους, η μεθοδικότητα με την οποία συντονίζεται η πρόοδος όλης της τάξης, η εποικοδομητική κριτική σε κάθε μας δουλειά, η εξατομικευμένη καθοδήγηση ώστε ο κάθε σπουδαστής να αναπτύξει τη δικιά του φωτογραφική ταυτότητα, αλλά και οι παράλληλες δράσεις της σχολής, όπως παρουσιάσεις καταξιωμένων φωτογράφων από όλα τα είδη φωτογραφίας όπου οι ίδιοι μιλάνε για το έργου τους, οι φωτογραφικές βόλτες και εκδρομές και τα πολύ ενδιαφέροντα workshops, όχι μόνο έχουν βελτιώσει τις τεχνικές μου δεξιότητες, έχουν διαμορφώσει την προσωπική μου αισθητική, και εν γένει έχουν αλλάξει τον τρόπο προσέγγισής μου στη φωτογραφία, αλλά πάνω από όλα με κάνουν να νοιώθω μέλος μιας πολύ όμορφης φωτογραφικής κοινότητας!

Ευαγγελία Μαυρογιάννη

Ο επαγγελματισμός με τον οποίον αντιμετώπισαν οι δάσκαλοι εμένα αλλά και το αντικείμενο μελέτης, ήταν κάτι που σταδιακά άλλαξε και τη δική μου οπτική στο κομμάτι φωτογραφία. Για μένα επιτυχία είναι να μεταλαμπαδεύει ο δάσκαλος στο μαθητή όχι μόνο τη γνώση, αλλά και το πάθος γι’ αυτό που διδάσκει. Και μέσα από το δικό τους πάθος, ανακάλυψα πτυχές που θέλουν τη λήψη μιας φωτογραφίας να ξεπερνά το κομμάτι της τεχνικής. Πτυχές που την ανάγουν σε μια μορφή τέχνης, μέσα από την οποία αποτυπώνεται κι εκφράζεται το προσωπικό συναίσθημα. Γιατί φωτογραφία είναι η στιγμή που αν και περνά, μένει αποτυπωμένη με το συναίσθημα που προκαλεί. Κι αυτό είναι κάτι που το Όραμα με έκανε να συνειδητοποιήσω.

Βασιλική Σαρτώρου

Είμαι πολύ χαρούμενη για την απόφασή μου να φοιτήσω στο Όραμα. Πρώτα απ’ όλα έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα. Γνώρισα ανθρώπους και καθηγητές υπέροχους και προσηνείς, επαγγελματίες που προσπαθούν να σου μεταδώσουν το ίδιο πάθος και την ίδια γνώση που τους διακατέχει. Προσωπικά διαπίστωσα σημαντική πρόοδο στη φωτογραφική μου ματιά, χρειάζεται όμως συνεχής δουλειά για να υπάρξει εξέλιξη. Περιμένω λοιπόν με ανυπομονησία την επόμενη χρονιά.

Κώστας Δείξιμος

Κώστας Δείξιμος

Παρακολουθώντας το πρόγραμμα της σχολής μπήκαμε στη διαδικασία να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας , αξιολογώντας τις δυνάμεις μας · αυτές που μας παροτρύνουν για το λίγο παραπάνω κάθε φορά . Βαδίζοντας στο διπλό μονοπάτι της τεχνογνωσίας και της εσωτερικής αναζήτησης , καμιά φορά είναι δύσκολο να διατηρήσεις τις ισορροπίες . Παρόλα αυτά μάθαμε πως το ζητούμενο δεν είναι ούτε η αρτιότητα στην τεχνική ούτε απλά η κάλυψη των εργασιών μας. Το ζητούμενο είναι να ανακαλύπτουμε αυτό που υπάρχει μέσα μας . Την αλήθεια μας . Την αγάπη μας για την τέχνη και τον άνθρωπο.

Μαρία Πετειναράκη

Μετά από ένα χρόνο παρακολούθησης του προγράμματος της σχολής βλέπω πόσο άλλαξε η φωτογραφική ματιά μου. Παρατηρώ διαφορά στην αισθητική του κάδρου και στον τρόπο που αναπτύσσεται μέσα μου ένα φωτογραφικό θέμα. Έμαθα καταρχάς πώς να προσεγγίζω ένα θέμα με κριτήριο την προσωπική άποψη και τα συναισθήματά μου και στη συνέχεια πώς να το μετουσιώνω σε φωτογραφία, χρησιμοποιώντας τις πρακτικές γνώσεις που απέκτησα. Το εικαστικό κομμάτι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση που συνδυάζει τη δημιουργικότητα, το παιχνίδι, την εσωτερική αναζήτηση. Μου δίδαξε πώς να εξωτερικεύω και να εκφράζω συναισθήματα και ιδέες, ενώ παράλληλα με βοήθησε να αναπτύξω την εικαστική οπτική της φωτογραφίας, γεφυρώνοντας αρμονικά το καλλιτεχνικό με το τεχνικό κομμάτι.

Αποστόλης Γρυλλάκης

Αποστόλης Γρυλλάκης

Περίμενα με αφέλεια από μια σχολή φωτογραφίας να πάρω μια μεθοδική-τεχνική καταγραφή των βημάτων που οδηγούν στη λήψη μιας «καλής» ,ή ακόμα καλύτερα, μιας καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Ευτυχώς για μένα και για όλους τους μαθητές της, οι δάσκαλοι της σχολής σε οδηγούν σε κάτι πολύ πιο πέρα από αυτό. Πέρα και πριν από την τεχνική και τον εξοπλισμό, οι εικόνες μας περνούν μέσα από το προσωπικό μας φίλτρο. Ποιο είναι όμως αυτό το φίλτρο και τελικά πόσο καλά το ξέρουμε; Πώς ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε τις διάφορες καταστάσεις διαμορφώνει τελικά τις φωτογραφίες μας; Στόχος των δασκάλων της σχολής, όπως τον βίωσα στα μαθήματα του πρώτου έτους, είναι να οδηγήσουν στην σταδιακή ανακάλυψη της μοναδικής σχέσης που μπορεί να προκύψει από την επαφή του καθένα προσωπικά με την τέχνη της φωτογραφίας. Αυτό για μένα κάνει το «Όραμα» μοναδικό.

Πηνελόπη Ανδρέου

Η αγάπη μου για την καλλιτεχνική φωτογραφία, αλλά και η ανάγκη «δημιουργικής φυγής» από την πραγματικότητα και την «εποχή της κρίσης», με οδήγησαν στο κατώφλι του Οράματος. Εκεί συνάντησα άξιους δασκάλους, οι οποίοι με έφεραν αντιμέτωπη με τον «καλλιτεχνικό εαυτό» μου και εξέλιξαν την οπτική μου στα πράγματα, οργανώνοντας παράλληλα θεματικά την φωτογραφική μου σκέψη, αλλά και αξιόλογους ανθρώπους, με τους οποίους μοιράστηκα, πέρα από την αγάπη για την τέχνη και τη φωτογραφία, ανθρώπινες στιγμές που θα μου μείνουν αξέχαστες. Λένε πως η καλλιέργεια της μόρφωσης, αφαιρεί την καλλιέργεια της ελευθερίας. Οι Άνθρωποι και τα μαθήματα του Οράματος, κατάφερναν κάθε εβδομάδα να με κάνουν να αισθάνομαι ελεύθερη.

Ιβαλίνα Ντάκοβα

Πάντα μου άρεσε η φωτογραφία… Μπορούσα να βλέπω εικόνες με τις ώρες , άλλα ποτέ δεν είχα φανταστεί , ότι η φωτογραφία ως τέχνη , κρύβει μέσα τις τόσα πολλά. Η σχολή άλλαξε την οπτική μου αντίληψη , μου έμαθε πόσο σημαντικό είναι να αποτυπώνουμε την δικιά μας αλήθεια πάνω στις φωτογραφίες .Εκεί γνώρισα καινούριους φίλους , με τους οποίους μοιραστήκαμε τις ανησυχίες και το πάθος μας.
Τώρα μετά από ένα χρόνο μπορώ να πω ότι εμπιστεύομαι απόλυτα τους ανθρώπους που διδάσκουν στο Όραμα και ότι ανυπομονώ να συνεχίσω το ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας.

X