ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Εισηγητής / -τρια : Γιάννης Ριζομάρκος

Τι κάνει μια φωτογραφία επιτυχημένη; Ποια οπτικά μέσα χρησιμοποιεί ένας φωτογράφος για να δημιουργήσει μια εικόνα που προκαλεί το ενδιαφέρον του θεατή; Η επιτυχία έγκειται σε ένα συνδυασμό διάφορων στοιχείων και την οργάνωση αυτών σε μια αποτελεσματική σύνθεση. Στο εργαστήριο, ο εισηγητής  θα αναλύσει τις έννοιες και τους κανόνες που καθορίζουν την δυναμική σύνθεση στη φωτογραφία και θα προσφέρει πρακτική καθοδήγηση για την εφαρμογή τους στην λήψη.

Την πρώτη μέρα του σεμιναρίου, μέσα από τη θεωρητική διδασκαλία και τις αναλύσεις σημαντικών φωτογραφιών οι μαθητές θα μάθουν πώς οι γραμμές, τα σχήματα, το φως αποτελούν τα μέσα της δημιουργικής τους έκφρασης και πώς έννοιες όπως ισορροπία, συμμετρία, βάθος, προοπτική επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Αμέσως μετά, η ομάδα αναχωρεί για το ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου με την καθοδήγηση του Γιάννη θα εκτελέσουν φωτογραφικές ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους στη σύνθεση και τις δυνατότητές τους να ενισχύουν το περιεχόμενο της εικόνας τους.

Το εργαστήριο ολοκληρώνεται την επόμενη μέρα στη σχολή, με την παρουσίαση και κριτική ανάλυση των εικόνων που προέκυψαν, καθώς και με αναφορές σε έργα αναγνωρισμένων φωτογράφων που θα δώσουν κίνητρο και θα εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες.

Προτεινόμενες γνώσεις: Η Φωτογραφική Μηχανή από τη Θεωρία στην Πράξη

portfolio-large-img-wide© Νίκος Ζόμπολας
portfolio-large-img-wide© Γιάννης Ριζομάρκος
portfolio-large-img-wide© Πάρης Παπακωνσταντίνου
portfolio-large-img-wide© Στράτος Σκοτεινιάδης
portfolio-large-img-wide© Εύη Γιαννακοπούλου
portfolio-large-img-wide© Γιάννης Μποζιάρης
portfolio-large-img-wide© Γιάννης Γιαλέλης
portfolio-large-img-wide© Δήμητρα Παπαγεωργίου

Σχετικά Workshops

X