ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ


Εισηγητής / -τρια : Γιάννης Ριζομάρκος

Τί κάνει μια φωτογραφία επιτυχημένη; Ποια οπτικά μέσα χρησιμοποιεί ένας φωτογράφος για να δημιουργήσει μια εικόνα που προκαλεί το ενδιαφέρον του θεατή; Η επιτυχία έγκειται σε ένα συνδυασμό διάφορων στοιχείων και την οργάνωσή αυτών σε μια αποτελεσματική σύνθεση. Στο εργαστήριο, ο εισηγητής Γιάννης Ριζομάρκος, θα αναλύσει τις έννοιες και τους κανόνες που καθορίζουν την δυναμική σύνθεση στην φωτογραφία και θα προσφέρει πρακτική καθοδήγηση για την εφαρμογή τους στην λήψη.

H πρώτη μέρα του σεμιναρίου εστιάζει στην κατανόηση των βασικών στοιχείων της εικόνας και τους κανόνες σύνθεσης του φωτογραφικού κάδρου. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς οι γραμμές, τα σχήματα, το φως αποτελούν τα μέσα της δημιουργικής τους έκφρασης και πώς έννοιες όπως ισορροπία, συμμετρία, βάθος, προοπτική επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, και με την καθοδήγηση του εισηγητή, θα ακολουθήσουν μια πορεία που ξεκινάει από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και καταλήγει στο Δέλτα Φαλήρου. Ωστόσο το πρόγραμμα θα είναι ευέλικτο για να επιτρέπει τις αυθόρμητες φωτογραφικές ευκαιρίες.

Οι μαθητές θα ολοκληρώσουν φωτογραφικές ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους στη σύνθεση και τις δυνατότητές τους να ενισχύουν το περιεχόμενο της εικόνας τους. Το εργαστήριο ολοκληρώνεται την επόμενη μέρα στη σχολή, με την παρουσίαση και κριτική ανάλυση των εικόνων που προέκυψαν, καθώς και με αναφορές σε έργα αναγνωρισμένων φωτογράφων που θα δώσουν κίνητρο και θα εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες.

Το μάθημα απευθύνεται σε όσους είναι ήδη εξοικειωμένοι με τις βασικές λειτουργίες της μηχανής.

Προτεινόμενες γνώσεις: Η Φωτογραφία στην Πράξη.

portfolio-large-img-wide© Νάια Χοχλιδάκη
portfolio-large-img-wide© Σπύρος Πλεσιώτης
portfolio-large-img-wide© Κατερίνα Κίννα
portfolio-large-img-wide© Βασίλης Βασολόπουλος
portfolio-large-img-wide© Ειρήνη Αδαμοπούλου
portfolio-large-img-wide© Δήμητρα Παπαγεωργίου

Σχετικά Workshops

X